اصول کار
اصول کار
قال الصادق علیه السلام کُلُّ ذیصَناعَةٍ مُضطَرًّ اِلی ثَلاثِ خِصالٍ یَحْتلِبُ بِها الْکَسْبَ: و هُوَ اَن یَکُونَ حاذِقاً بِعِلْمٍ مُؤَدّیاً لِلْاَمانَةِ فیهِ، مُسْتَمیلاً لِمَنِ اسْتَعْمَلَهُ . بحارالانوار، جلد75، حدیث235 .
امام
جعفر صادق علیه السلام فرمودند: هر اهل فنی برای موفقیت در کسب و کار خود (که کارش
بگیرد) به سه مطلب نیازمند است :
1- تخصص و باهوشی در فن و حرفه مورد نظر.
- جنس ایرانی نخریدن
- قَالَ الصَّادِقُ (ع): مَا أُبَالِی ائْتَمَنْتُ خَائِناً أَوْ مُضَیِّعاً کافی، ج 5، ص 300.
- قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع إِنَّ مِنْ بَقَاءِ الْمُسْلِمِینَ وَ بَقَاءِ الْإِسْلَامِ أَنْ تَصِیرَ الْأَمْوَالُ عِنْدَ مَنْ یَعْرِفُ فِیهَا الْحَقَّ وَ یَصْنَعُ فِیهَا الْمَعْرُوفَ فَإِنَّ مِنْ فَنَاءِ الْإِسْلَامِ وَ فَنَاءِ الْمُسْلِمِینَ أَنْ تَصِیرَ الْأَمْوَالُ فِی أَیْدِی مَنْ لَا یَعْرِفُ فِیهَا الْحَقَّ وَ لَا یَصْنَعُ فِیهَا الْمَعْرُوف .
- یک دندان یازده تخصص دارد .
- نماینده ویژه" ملک" در حالى که حامل پیام گرم او بود، وارد زندان شد و به دیدار یوسف شتافت، سلام و درود او را به یوسف ابلاغ کرد و اظهار داشت که او علاقه شدیدى به تو پیدا کرده است، و به درخواستى که داشتى- دائر به تحقیق و جستجو از زنان مصر در مورد تو- جامه عمل پوشانیده، و همگى با کمال صراحت به پاکى و بىگناهیت گواهى دادهاند. اکنون دیگر مجال درنگ نیست، برخیز تا نزد او بروی یوسف به نزد ملک آمد و با او به گفتگو نشست،" هنگامى که ملک با وى گفتگو کرد و سخنان پر مغز و پر مایه یوسف را که از علم و هوش و درایت فوق العادهاى حکایت مىکرد شنید، بیش از پیش شیفته و دلباخته او شد و گفت تو امروز نزد ما داراى منزلت عالى و اختیارات وسیع هستى و مورد اعتماد و وثوق ما خواهى بود فَلَمَّا کَلَّمَهُ قالَ إِنَّکَ الْیَوْمَ لَدَیْنا مَکِینٌ أَمِینٌ . تو باید امروز در این کشور، مصدر کارهاى مهم باشى و بر اصلاح امور همت کنى، چرا که طبق تعبیرى که از خواب من کردهاى، بحران اقتصادى شدیدى براى این کشور در پیش است، و من فکر مىکنم تنها کسى که مىتواند بر این بحران غلبه کند تویى، یوسف پیشنهاد کرد، خزانهدار کشور مصر باشد و" گفت: مرا در راس خزانهدارى این سرزمین قرار ده چرا که من هم حافظ و نگهدار خوبى هستم و هم به اسرار این کار واقفم" (قالَ اجْعَلْنِی عَلى خَزائِنِ الْأَرْضِ إِنِّی حَفِیظٌ عَلِیمٌ).
2- امین باشد و در کار و مال مردم، امانت و درستی را حفظ کند.
- بساز و بفروش نه بساز و بنداز
- قال الصادق ع : لاتـغـتروا بصلاتهم ولاصیامهم فان الرجل ربما لهج بالصلوه والصوم حـتـی لـو تـرکـه اسـتـوحش ولکن اختبروهم عند صدق الحدیث واداء الامـانـه; از کـثـرت نماز و روزه اشخاص فریب نخورید، زیرا ممکن اسـت کـسـی بـه ایـن کار عادت کرده و ترک آن برایش دشوار باشد; بـلـکـه بـا راسـت گـویی و ادای امانت مردم را بسنجید و آزمایش کنید.
علی ع به مالک اشتر : در کارهای کارگزارانت، اندیشه کن... و افراد با تجربه و با حیاء را از میان آنان برگزین
3-
با کارفرماوصاحبکار،خوشبرخوردوخوشقلب
باشد.