ضوابط حرکت
ضوابط حرکت
مقدمه :
انسان برای رسیدن به مقاصد متعالی خودش باید حرکت کند ؛ حرکت یکی از مقدمات به مقصد رسیدن است
نکات قابل توجه :
-
یک : آب گندیده وقتی حرکت می کند
زلال می شود و آب زلال اگر متوقف بشود می گندد .
دو : توصیف اهل کفر : صُمٌّ بُکْمٌ عُمْیٌ فَهُمْ لا یَرْجِعُونَ
آنان کر و گنگ و کورند، پس ایشان (به سوى حقّ) باز نمىگردند. بقرة / 18 . کفار اهل حرکت کردن نیستند ؛ یکجا می مانند
تا می پوسند و می میرند و نهایتا گندیده می شوند
سه : عده ای در حال حرکت هستند ولی نهایت حرکتشان به آتش و عذاب ختم خواهد شد ؛ ثُمَ إِنَ مَرْجِعَهُمْ لَإِلَى الْجَحِیمِ پس بازگشت آنان به سوى دوزخ است. سوره صافات / 66 .
- چهار : قرآن کریم یکی از عوامل حرکت انسان است . وَ قَالَ ص رَتِّلُوا الْقُرْآنَ وَ لَا تَنْثُرُوهُ وَ لَا تَهْذُوهُ هُذَاءَ الشِّعْرِ قِفُوا عِنْدَ عَجَائِبِهِ وَ حَرِّکُوا بِهِ الْقُلُوبَ وَ لَا یَکُنْ هَمُّ أَحَدِکُمْ آخِرَ السُّورَة ؛ حضرت رسول- صلّى اللَّه علیه و آله- فرمود: قرآن را با تأنّى بخوانید و کلمات آن را از یک دیگر جدا کنید و آن را متفرق و پراکنده و غیر مربوط به یک دیگر به زبان نیاورید و مانند خواندن شعر آن را نخوانید. در نزد عجائب آن توقف کنید و قلبها را به وسیله قرآن حرکت و تکان دهید و همت شما آخر سوره نباشد که کوشش کنید هر چه زودتر سوره تمام شود. إرشاد القلوب إلى الصواب ج1 79
یا حفظ مقدمه :
برای این که انسان با سلامت به مقصدهای متعالی خودش برسد باید در طول مسیر حرکت خودش به ضوابط و قوانین حرکت دقت و توجه نماید ؛
یک : مراقب دزدان در مسیر حرکت باشیم .
- امام کاظم ع به هشام فرمودند : یَا هِشَامُ أَوْحَى اللَّهُ إِلَى دَاوُدَ قُلْ لِعِبَادِی لَا یَجْعَلُوا بَیْنِی وَ بَیْنَهُمْ عَالِماً مَفْتُوناً بِالدُّنْیَا فَیَصُدَّهُمْ عَنْ ذِکْرِی وَ عَنْ طَرِیقِ مَحَبَّتِی وَ مُنَاجَاتِی أُولَئِکَ قُطَّاعُ الطَّرِیقِ مِنْ عِبَادِی ؛ اى هشام! خداى متعال به داود چنین وحى کرد : به بندگان من بگو که میان من و خودشان عالمى را قرار ندهند که دلباخته و فریب خورده دنیا است، زیرا که چنین عالمى آنان را از یاد من و از راه دوستى من و مناجات کردن با من دور مىسازد؛ این گونه عالمان راهزنان بندگان منند ؛ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار ج1 154
- ماجرای پیشنهاد امان نامه از سوی شمر به حضرت عباس و برادرانش در جریان حادثه کربلا . شمر و امان نامه اش در این قصه نقش قاطع طریق را بازی می کنند .
- قالَ فَبِما أَغْوَیْتَنِی لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِراطَکَ الْمُسْتَقِیمَ ؛ (شیطان) گفت: پس به خاطر آنکه مرا گمراه کردى ! من هم براى (فریب دادن) آنان حتماً بر سر راه راست تو (به کمین) خواهم نشست. یکی از برنامه های شیطان قرار گرفتن در مسیر حرکت انسان و به غارت بردن سرمایه های ایمانی اوست .
- معاویه با حیله های مختلفی تلاش می کرد که در مسیر حرکت دوستان علی ع قرار بگیرد و محیت مولایشان را از آنها به غارت ببرد .
دو : مسیرهای میانبر را برای حرکت انتخاب کنیم .
- انسان معمولاً از طولانی شدن مسیر خسته و ملول می شود ؛ حوصله راه های طولانی را ندارد و می خواهد هر چه زودتر به مقصد خودش برسد . در ضمن گاهی اوقات طولانی شدن راه حرکت را فرسایشی می کند .
- قُلْ عَسى أَنْ یَهْدِیَنِ رَبِّی لِأَقْرَبَ مِنْ هذا رَشَداً ؛ بگو: امید است که پروردگارم مرا به راهى که نزدیکتر است، راهنمایى کند. کهف / 24 .
- إِلَهِی فَاسْلُکْ بِنَا سُبُلَ الْوُصُولِ إِلَیْکَ، وَ سَیِّرْنَا فِی أَقْرَبِ الطُّرُقِ لِلْوُفُودِ عَلَیْکَ، وَ قَرِّبْ عَلَیْنَا الْبَعِید ./ مناجات مریدین .
- یکی از دلایل توجه ویژه به سید الشهدا این است که با سوار شدن بر کشتی نجات حسینی انسان سریع تر و آسان تر به مقصد خواهد رسید ؛کُلُهُم سفنُ النجاه و سفینه الحسین اسرع .
سه : با معرفت حرکت کنیم
- امیرالمؤمنین علیه السلام در رابطه با حرکت بر پایه معرفت به کمیل بن زیاد فرمود:«یَا کُمَیلُ! مَا مِنْ حَرَکَةٍ إلّاوَأنْتَ مُحتَاجٌ فِیهَا إلى مَعْرِفَةٍ» ؛ اى کمیل! هیچ حرکتى نیست مگر این که تو نسبت به آن نیازمند به معرفت و شناخت هستى.معرفت نسبت به هر حرکتى انسان را از حق و باطل بودن آن حرکتآگاه مىکند، چنانچه انسان خواهان سعادت باشد، حرکت و عمل خود را اگر هماهنگ با حق باشد انجام مىدهد و زمانى که آلوده به باطل شد ترک مىکند.